آنتیبادیهای ضد هستهای (ANAs) گروهی از اتوآنتیبادیها هستند که بررسی سطح سرمی آنها در تشخیص افتراقی بیماریهای روماتوئیدی سیستمیک کاربرد دارد. افزایش سطح سرمی این اتوآنتیبادیها با بیماریهایی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، سندروم شوگرن، آرتریت روماتوئید و اسکلرودرما در ارتباط است. علاوه بر بیماریهای اتوایمیون، افزایش غیرطبیعی غلظت ANAs در سرم افراد مبتلا به سیروز صفراوی، هپاتیت ویروسی، هپاتیت دارویی، کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی نیز مشاهده شده است. در ساخت کیت ANA از آنتی ژن های هسته ای استخراج شده سلول Hep-2 در ترکیب با dsDNA و مخلوطی از پروتئین های خالص نوترکیب یا طبیعی شامل SSA/Ro ،SSA/La ،sm ،smRNP،centromere B، scl70 و Jo1 استفاده می شود. از این رو کیت الایزای ANA برای تشخیص کیفی آنتی بادی های ضد هسته ای از کلاس IgG طراحی شده است که می تواند در تشخیص بیماری های روماتولوژیک مورد استفاده قرار گیرد. حیطه کاربرد این کیت، سنجش کیفی سطح آنتیبادیهای ضد هستهای در نمونه سرم انسان به روش الایزا است
آرتریت روماتوئید (RA) یکی از رایج ترین بیماری های خود ایمنی است که تقریباً در 1% از جمعیت جهان دیده می شود و غشاء سینوویال مفاصل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. آنتیبادی های ضد پپتیدهای حلقوی سیترولینه صناعی (Anti-CCP) بهعنوان مارکرهایی با ویژگی بالا و با حساسیتی مشابه فاکتور روماتوئید (RF) برای بیماری RA شناخته شده اند. روماتوئید فاکتورها "بهعنوان آنتیبادی های واکنشگر با گاما گلوبولین ها" اتوآنتیبادی هایی هستند که با بخش c-ترمینال ناحیه ثابت زنجیره سنگین IgG وارد واکنش می شوند. بیماری های مرتبط با غلظت افزایش یافته فاکتور روماتوئید شامل: آرتریت روماتوئید (%90-%50) و سندروم شوگرن (%95-%75) می باشد. همچنین این فاکتورها در بیماران مبتلا به لوپوس اریتروماتوس سیستمیک، اسکلروزیس سیستمیک، پلیمیوزیت یا درماتومیوزیت، کرایوگلوبولینمیا و بیماری مخلوط بافت همبند نیز یافت می شوند. همچنین اتوآنتیبادی های ضد فضای دور هسته ای که آنتیبادی های ضد کراتین نیز نامیده می شوند، در بیماران RA یافت شده اند. اخیراً دیده شده است که این اتوآنتیبادی ها اپیتوپهای حاوی سیترولین را هدف قرار می دهند. حیطه کاربرد کیت حاضر اندازهگیری کمی غلظت Anti-CCP در سرم انسان به روش الایزا است.
تست Anti-dsDNA به عنوان یک تست افتراقی جهت تشخیص بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) شناخته شده است. SLE یک بیماری اتوایمیون التهابی مزمن است که اندام های زیادی را درگیر میکند. علاوه بر یافته های بالینی، طیف وسیعی از اتوآنتی بادی های ضد آنتی ژن های هسته ای (ANA)، به عنوان مارکر، به تشخیص بیماری SLE کمک می کنند و در بین آنها، آنتیبادیهای ضد DNA دو رشته ای (dsDNA)، بهدلیل تشکیل کمپلکسهای ایمنی در گردش خون، بسیار بیماری زا هستند. بهعلاوه Anti-dsDNA در پیش آگهی نسبت به تظاهرات کلیوی و مغزی در بیماران مبتلا به SLE کاربرد دارد. بر اساس مطالعات اپیدمیولوژیک، Anti-dsDNA در کمتر از 40 درصد بیماران SLE غیرفعال، بیش از 50 تا 70 درصد بیماران SLE فعال غیرنفروتیک و بیش از 95 درصد بیماران لوپوس نفروتیک، یافت می شود. Anti-dsDNA در بیشتر بیماران SLE از نوع IgG می باشدکه بیشتر با لوپوس نفروتیک مرتبط است. حیطه کاربرد این کیت اندازهگیری کمی و سنجش کیفی سطح Anti-dsDNA در سرم انسان به روش الایزا است.
پروتئین D-Dimer با جرم مولکولی تقریبی 180 کیلودالتون، محصول تخریب آنزیمی فیبرین (فیبرینولیز) توسط آنزیم پلاسمین است که در اثر تجزیه لخته خون در عروق بدن تولید میشود. اندازهگیری غلظت D-Dimer در تشخیص انعقاد داخل عروقی منتشر (DIC)، ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) و آمبولی ریه (PE) اهمیت دارد. همچنین، ارتباط مستقیم بین افزایش معنیدار غلظت D-Dimer و میزان مرگ و میر در افراد مبتلا به بیماری COVID-19 مشخص شده است. حیطه کاربرد این کیت اندازهگیری کمی غلظت D-Dimer در نمونه پلاسمای انسان به روش الایزا است و نتایج مربوط به این کیت با واحد ng/mL گزارش میشود.
مارکر CA 15-3 بهعنوان اولین فاکتور پیشآگهی دهنده در خصوص سرطان پستان در نظر گرفته میشود. این مارکر محصول پروتئینی ژن MUC1 میباشد. امروزه بیشترین کاربرد بالینی اندازهگیری این تومور مارکر، پیگیری درمان در بیماران با سرطان پستان پیشرفته میباشد که با سایر روشهای کلینیکی و رادیولوژی قابل بررسی نیستند. در کمتر از 50% بیمارانی که سرطان پستان به صورت کانونی و محدود دارند، سطح CA 15-3 بالا میباشد و در 80% بیماران با سرطان پستان متاستاتیک افزایش نشان میدهد. حیطه کاربرد این کیت اندازهگیری کمی سطح CA 15-3 در نمونه سرم انسان به روش الایزا است.
CA19-9 یک تومور مارکر با ساختار گلیکوپروتئینی بوده که بر روی غشای برخی از سلولهای سرطانی دیده میشود و در تشخیص، ارزیابی پاسخ بیمار به درمان و مراقبت بیماران مبتلا به سرطان پانکراس و کبد کاربرد دارد. افزایش سطح سرمی CA19-9 در کارسینومای پانکراس، وجود توده در پانکراس و انسداد مجاری صفراوی مشاهده میشود که میتواند در تشخیص افتراقی آنها از پانکراتیتهای خوشخیم کمک کند. اندازهگیری سطح CA19-9 در مراقبت پس از درمان افرادی که سرطان پانکراس یا هپاتوبیلیاری داشتهاند نیز مؤثر است. حیطه کاربرد این کیت اندازهگیری سطح CA19-9 در نمونههای سرمی انسان به روش الایزا میباشد