شرکت دانش بنیان پروژههاي پیشرفته هوش مصنوعی نواندیشان پارس در سال 1398 با هدف طراحی و ساخت دستگاههاي مبتنی بر هوش مصنوعی در صنایع راهاندازي شد. این شرکت در زمینه توسعه الگوریتمها، نرم افزارها و سخت افزارهاي هوش مصنوعی به منظور کنترل کیفی محصولات و اتوماسیون صنعتی فعالیت میکند. هدف شرکت، به کارگیري فناوري هاي پردازش تصویر جهت تشخیص اشیاء، احراز هویت، شناسایی ناهنجاريهاي محیطی نظیر آتشسوزي، تعیین عیوب ظاهري محصولات تولیدي است. هدف ما در شرکت پروژههاي پیشرفته هوش مصنوعی نواندیشان پارس ساخت دستگاهی است که علاوه بر رعایت استانداردهاي بینالمللی، بتواند از نظر کیفیت و کارایی با دستگاههاي ذکر شده رقابت کند. از آنجایی که به علت شرایط کشور، خرید و استفاده از خدمات محصولات خارجی مذکور تقریبا غیرممکن است، نیاز به ساخت یک محصول بومی کاملا احساس میشود. لازم به ذکر است که اگر چه رسیدن به کیفیت و ویژگیهاي نمونههاي خارجی یکی از اهداف اصلی است اما به دو دلیل ساخت دستگاه تشخیص عیوب سرامیک یک انتقال دانش فنی ساده یا مهندسی معکوس نیست. اولا، تمامی جوانب اصلی اینگونه محصولات که شامل برنامه و الگوریتمهاي پردازشی است به هیچ وجه قابل دسترسی نیست و تحقیق و توسعه این قسمت تماما به دست متخصصان داخلی صورت گرفته است. ثانیا، محصول نهایی باید براي مصارف داخلی و خارجی در نظر گرفته شود و کاربر ایرانی باید بتواند به راحتی با آن ارتباط برقرار کند و ویژگیهاي مورد نظر خود را به محصول درخواستی اضافه کند و همین امر سبب میشود تا قسمت زیادي از فرآیند طراحی و ساخت محصول بر پایه تحقیق و توسعه داخلی شکل بگیرد.
شرکت هوش مصنوعی نواندیشان پارس با هدف پیاده سازی تکنولوژی پیشرفته هوش مصنوعی در صنایع و کارخانهها تاسیس شده است. یکی از فعالیتهای ثابت شرکت، بازدید از کارخانجات مختلف و همکاری، مشاوره و ارائه خدمات برای حل مسائل کارخانهها است. بعد از بازدید کارخانههای کاشی و بحث پیرامون کنترل کیفی با متخصصین این زمینه اولین جرقهها برای توسعه محصول حال حاضر ایجاد شد. با گسترده تر شدن حوزه تحقیق و بررسی نمونههای خارجی مشخص شد که خرید نمونههای خارجی توسط کارخانههای کاشی و سرامیک علاوه بر خروج ارز از کشور با مشکلاتی عدیدهای روبرو است از جمله: هزینههای هنگفت خرید، حمل و نقل و نصب، که معمولا نصب در کارخانههای کاشی با توجه عدم حضور نمایندگان شرکت توسعه دهنده بسیار کند سپری میشود و به دلیل اینکه ارتفاع خط تولید در کارخانههای کاشی متفاوت است و محصول متناسب با شرایط کارخانه هدف تولید نمیشود، تغییر بر روی خط تولید قبل و بعد از دستگاه مورد نظر واجب میباشد. همچنین به علت در دسترس نبودن شرکت تولید کننده ارتقا مناسبی روی دستگاه صورت نمیگیرد و اگر برای دستگاه مشکلی پیش بیاید یا نیازمند تعمیر باشد، پشتیبانی بسیار هزینه بر و طولانی خواهد بود. با توجه به نکات ذکر شده موضوعی که بسیار محرز شد عدم شخصی سازی محصول با توجه به نیازهای مختلف و درخواستی هر کارخانه بود. برای شناخت بهتر تمام جوانب پروژه، تیمهای بینایی ماشین، نرم افزار، الکترونیک و مکانیک روی قسمتهای مربوطه دستگاه شروع به مطالعه منابع معتبر کردند و تستهای لازم را انجام دادند. اولین قدم یافتن مکانیزم و شیوه عملکرد هسته اصلی دستگاه (الگوریتمها) توسط تیم بینایی ماشین بود که این فرآیند بیش از ۶ ماه طول کشید و با مطالعه، تحقیق، بررسی، پیاده سازی و در نهایت تست روشهای مختلف همراه بود. پیاده سازی نسخههای اولیه الگوریتم به پایان رسید و برای تست آماده شد. بعد از این مرحله نیازهای نرم افزاری تدوین شد تا تیم نرم افزار کار توسعه برنامه را شروع کند. همچنین به طور موازی تیمهای مکانیک و الکترونیک ساخت نسخههای آزمایشی را آغاز کردند که این فرآیند شامل طراحی و ساخت ساختارهای تصویر برداری، نورپردازی، سنسورهای داده برداری و بردهای الکترونیکی مورد نیاز بود. (نسخههای اولیه و آزمایشی دستگاه در این مجموعه گزارش ارائه نشده است.) بعد از دریافت نتایج مطلوب از تست نسخه آزمایشی، ساخت مکانیکی محصول فعلی آغاز شد. به طور موازی تیم بینایی ماشین به همراه تیم نرم افزار پیاده سازی نسخه نهایی را آغار کردند. در این وظیفه دو تیم باید الگوریتم نهایی را پیاده سازی و در نرم افزار تعبیه میکردند. بخشهای مختلف نرم افزار باید نوشته و ارتباط بین این بخشها و سخت افزار دستگاه برقرار میشد. حال مسیر توسعه شفاف تر شده است و با استفاده از روشهای مدیریت پروژه و مکانیزمهای توسعه، وظایف تمام تیمها نیز مشخص شده است. با روشن شدن تمامی زوایای مسیر حرکت پروژه و بعد از ساخت دو نمونه اولیه، محصول سوم با نام «پلنر» برای درجه بندی کاشی بر حسب ابعاد و قوس برای تست نهایی روی خط کارخانه قرار گرفت. تاکنون نیز چهار دستگاه «پلنر» دیگر تولید شده و در کارخانههای مختلف کاشی نصب و راه اندازی شده اند.
یکی از نیازهای اساسی کارخانهها و صنایع تولیدی ازجمله صنایع کاشی و سرامیک بحث نیاز به اتوماسیون در بخش بستهبندی محصولات در سایزهای مختلف میباشد. یکی از دستگاههای اصلی در قسمت بستهبندی، دستگاه تسمه کش تمامخودکار بوده که بدون نیاز به اپراتور و نیروی انسانی فرآیند بستهبندی محصولات را در ابعاد مختلف با بازدهی بالا انجام میدهد. از اصلیترین دلایل نیاز صنایع کاشی و سرامیک به دستگاه تسمه کش تمامخودکار، حذف دستگاه شیرینک پلاستیک (Shrink) به دلیل مسائلی مانند قیمت بالای پلاستیک و زیستمحیطی آن میباشد. صنایع کاشی و سرامیک با استفاده از دستگاه تسمه کش میتوانند دستگاه شیرین و هزینههای بالای پلاستیک و همچنین تعمیر و نگهداری دستگاه را حذف کنند و از آن مهمتر اینکه باعث کاهش چشمگیر آلودگی زیستمحیطی ناشی از مصرف پلاستیک شوند.